Reflex

Közügyek nyomában

Fizetős állampolgár

2016. augusztus 05. 13:14 - Komornik Ferenc

zakletva-madjarsko-drzavljanstvo-madjari-drzavljani-jpg_660x330.jpg
Sokan berendezkedtek már nálunk: tatárok, törökök, németek, oroszok, ezek mind csak úgy bejöttek, ingyen. Az idegen letelepedési kötvényeseknek azonban már fizetniük kell: a taksa nem csekélység, újabban már 300 ezer euró. Lelkük rajta, ha ez nekik megéri azért, hogy magyar állampolgárságot nyerjenek. Számunkra persze ez igen előnyös megoldás, hiszen eddig 275 millió euróért értékesítettek ilyen kötvényt, és ha ebből le is vonjuk a közvetítő cégek minden jelentkező után járó 30 millió forintos honoráriumát, még akkor is marad a költségvetésben. Igaz persze, hogy a 300 ezer eurós kötvényért a vásárló csak 270 ezret fizet, mivel diszkont áron jut hozzá, de állampapírja öt év múlva 300 ezer eurót fog érni, a 30 ezer eurós különbséget pedig a magyar adófizetők, te meg én álljuk. Mindennek ellenére ezen új állampolgárainkat szeretnünk kell, először is azért, mert nem Brüsszel telepíti őket be, de azért is, mert az eddigi 1102 közül, saját bevallásuk szerint csak 47-en vásárolták a kötvényt valóban letelepedésre. Pedig mi azt gondoltuk, hogy a magyar konyha, hazánk mérsékelt időjárása és gazdasági lehetőségei vonzzák őket ide. Szóval nem nagyon kell majd kerülgetnünk őket és nem kell félnünk, hogy elveszik a magyarok munkáját és veszélyeztetik a magyar kultúrát, ugyanis ők nem bevándorlók, hanem csak gazdagok. Inkább majd a shengeni övezeten belül sétálgatnak szabadon.
No, de mindez csak egy olyan ember gúnyolódása, aki, mint én, ingyen jutott magyar állampolgársághoz. Persze ahhoz egy józsefvárosi kórházban kellett megszületnem, majd felcseperednem a Külső-Ferencvárosban, nem tudni miért, megbélyegezetten járni az elemibe, stb., stb. A magyar történelem eddig minden magyarral megfizettette az állampolgársága árát. Mennyi háborús vihar kavargott a fejünk felett, mennyi politikai rendszer kötött gúzsba, nem beszélve arról, hogy több százezer magyar állampolgárunkat hagytuk veszni. És ma is:a magyar állampolgár, amikor zötykölődve a változó viszonyok között fenntart, alkot, akkor is fizet.
Egy életen át bizony sokkal többet, mint a letelepedési kötvény ára.
Összehasonlítva a fizetős és "nem fizetős" magyar állampolgárokat, volt még egy lényeges különbség. Míg mi születésünk pillanatában honpolgárok lehettünk, nekik a "belépődíj" megfizetése után erre még fél évet kellett várniuk. Most ez a megkülönböztetés mára megszűnt. Lehet, hogy ezt a könnyebbséget azért vezették be, mert enyhült az érdeklődés e kötvények iránt?.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflex16.blog.hu/api/trackback/id/tr638954902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása