Reflex

Közügyek nyomában

Már Svejk is megmondta...

2017. április 08. 18:36 - Komornik Ferenc

schwejk_1.jpg
Bizony, csak meg kell cimkézni a mondatait néhány mai közkeletű kommunikációs fogalommal.
 
A tények és a vélemények
Amikor Bertschneider, az államrendőrség civilruhás detektívje a Kehelyben áldozatára várva, a falra mutatva megemlíti Palivec úrnak, a vendéglősnek, hogy azelőtt ott fenn a császár őfelségének a képe lógott - éppen ott, ahol most a tükör lóg, - az egyébként politikai ügyekben nagyon óvatos Palivec úr azt a tényt találja ismertetni, hogy: "Jól tetszik emlékezni, ott lógott, de leszarták a legyek, hát fölraktam a padlásra". Erre Breitschneider detektív letartóztatja a szerencsétlen vendéglőst, mondván, "majd bent kiverik a fejéből az ilyen dolgokat".
 
Karaktergyilkosság
Amikor Svejk rabtársa azon kesereg, hogy a randalírozás vádjával vége lett a jó hírének, a derék katona így vigasztalja: "Tönkretett és megsemmisített hírnévvel legalább tízszer annyi ember van a világon, mint ahánynak makulátlan a jó híre. Nem számít semmit, az egész olyan kicsiség".
 
Parlament
Egy kocsmáról szólván: "Ott mindenki azt mondhatta, amit akart és ami éppen a nyelvére jött neki, akárcsak a parlamentben".
 
Szolidaritás
Svejk: "Ha mindenki csak jót akarna a másiknak, már rég agyonverték volna egymást az emberek".
 
Jövőbelátás
"Svejket is letartóztatják, mert azt mondta, hamarosan kitör a háború, pedig csak a jövőt jósolta meg".
 
Személyiségi jog megsértése
Svejk századraporton panaszolta el, hogy a káplár őket, a császár katonáit bakteroknak nevezte. A kapitány erre emígy reagál: tűnj el féreg a szemem elől. Svejk nem hagyta magát és tovább ment panaszával az ezredeshez, aki ezért két napot sózott rá. Svejk megint nem hagyta magát, végül a káplárnak bocsánatot kellett kérni tőle. Ekkor a káplár azt mondta: mától kezdve nem fog vele káromkodni, de a helyőrségi fogdába fogja juttatni... ami később - igaz, más ügyből kifolyólag -meg is történt.
 
Trafik
Svejk a bécsi várról mondja: "Az nagyon szép hely...a legszebb az egészből a burgwasche (várőrség). Mint mondják, mindenkinek két méter magasnak kell lenni és utána kapnak egy trafikot".
 
Nélkülözhetetlenség
Vanek számvívő őrmester Svejknek, aki ezegyszer pontosan akarja teljesíteni a parancsot, hogy a telefon miatt nem hagyhatja el a századirodát: "Egy igazi ordonáncnak soha nem szabad ottlennie, ahol szükség van rá".
 
Nemzeriségi kérdés
Svejk jó komája, Vodicka elmeséli, hogy Királyhidán miként náspángoltak el a kocsmában több magyar legényt, majd megbánóan hozzáteszi: "Nem minden magyar tehet róla, hogy magyar".
 
Karrier
Amikor Vanek számvivő őrmester kizavarja Svejket Lukas főhadnagy irodájából, Svejk úgy vág vissza: "Szabadjon közölnöm, hogy a parancsot a legjobb akaratom mellett sem tudom teljesíteni... én ugyanis ordonánc vagyok itten, mert én magasabb rendelkezéseknek vagyok alávetve, engem Schrőder oberst úr ide osztott be a 11. századba, Lukas oberlajtman úrhoz, akinél pucér voltam, de a velem született intelligenciám miatt ordonáncnak léptettek elő.
 
Panasz ügyintézés
Egyszer batallions raportra jelentkezett egy katona...és elpanaszolta, hogy Daierling százados az utcán cseh disznónak nevezte. "Szóval ez a helyzet, ezt mondta magának az utcán - mondja halkan Adamicka kapitány.- Meg kell állapítani, hogy volt-e magának kimaradási engedélye, lelépni! - Egy idő múltán Adamicka kapitány magához hívatja a panasztevőt. "Megállapítást nyert - mondta ugyanolyan halkan - hogy aznap este tíz óráig magának kimaradási engedélye volt. Ezért nem is kap büntetést, Abreiten!
 
Vízió
Marek egyéves önkéntes, a zászlóalj-történetírója a zászlóalj hősi tetteit írja jó előre, hogy megfelelő készlete legyen belőlük és látszik rajta, hogy igen nagy élvezetet nyújt neki ez a pillantás a jövőbe. "Tudja szőrnyű nagy hecc, ha egy zászlóalj-történetíró raktárra dolgozik" - mondja.
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflex16.blog.hu/api/trackback/id/tr9012410665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása